Innovaties

De biologische teelt

Telers die biologisch werken, doen dat niet zo maar.

De biologische teelt

Ze verlaten het gebaande pad en investeren bewust in duurzaamheid. Met respect voor de gezondheid van mens, dier en milieu werken onze telers samen met de natuur aan een mooi gewas en product. Biologische teelt is vrij van chemisch-synthetische middelen en kunstmest. Daarnaast staan biologische planten altijd met hun wortels in de grond en krijgen ze de tijd om in hun natuurlijk ritme te groeien. Dat proef je!

Geen chemische middelen en geen kunstmest

Chemisch-synthetische bestrijdingsmiddelen en kunstmest zijn niet toegestaan in de biologische teelt. Deze telers houden de bodem gezond en levend door het bodemleven te voeden met biologische mest in plaats van kunstmest. Daarnaast wordt er elk jaar een ander gewas op biologische akkers geteeld (wisselteelt) om de grond niet uit te putten. In plaats van chemisch-synthetische bestrijdingsmiddelen te gebruiken zorgt een biologische teler voor een natuurlijke balans binnen zijn teelt. Zo schakelt hij bijvoorbeeld nuttige insecten zoals lieveheersbeestjes in die schadelijke luizen eten. Ook akkerranden met planten en bloemen zorgen bijvoorbeeld niet alleen voor een mooi gevarieerd landschap, maar bieden ook een schuilplaats voor bijvoorbeeld vogels, de natuurlijke vijand van schadelijke insecten.

Wortels in de grond
Biologische producten groeien altijd met hun wortels in de grond, net als in de moestuin. Dat lijkt misschien heel gewoon, maar is in de moderne tuinbouw juist heel bijzonder. In de tomatenteelt bijvoorbeeld, worden ‘gewone’ tomaten namelijk geteeld op matten van steenwolsubstraat.

Natuurlijk ritme
Biologische producten krijgen de kans om in hun natuurlijke ritme te groeien. In de biologische teelt wordt geen gebruik gemaakt van kunstmest en kunstlicht om het groeiproces te stimuleren. In de tomatenteelt bijvoorbeeld, worden de tomaten tien dagen later geplukt dan een ‘gewone’ tomaat. En dat verschil proef je! Want juist in die tijd worden ze lekker rijp, sappig en een beetje zoet.

Beste garantie voor smaak
Topkoks kiezen niet voor niets bij voorkeur voor verse, biologische ingrediënten. Dat is de beste garantie voor smaak en structuur, en dus voor een topgerecht op tafel.

Bio certificaat
Skal is de door de overheid aangewezen onafhankelijke instantie die controleert of biologisch ook echt biologisch is. De inspecteurs van Skal controleren de hele keten: van boer tot bord. Dit gebeurt zowel aangekondigd als niet aangekondigd. Op het oneigenlijke gebruik van de term ‘biologisch’ staan strenge straffen. Kijk voor meer informatie op: www.skal.nl.

Bio keurmerk
Alle groente en fruit producten van Naturelle dragen het Europees biologisch keurmerk. In Nederland wordt daarnaast het EKO keurmerk gehandhaafd. Het EKO keurmerk is niet meer verplicht, maar nog wel erg herkenbaar voor veel Nederlandse consumenten.